Laminant Parke

Laminat parke ahşap malzemenin sıkıştırılarak ev, ofis, büro, daire ve konut zeminlerinde hem estetik hem de ısı yalıtımını sağlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Laminat parke döşeme uygulaması ilk olarak Avrupa ülkelerinde gelişmiştir. Zaman içerisinde üzerinde yapılan çalışmalarla birlikte laminat parke kullanımı artmıştır.

İlk zamanlarda estetik kaygı çok fazla önemsenmez iken günümüzde üretilen laminat parke modellerinde ise şıklık, görünüm ve uyumluluk öne çıkmaktadır. 

En iyi laminat parke uzun ömürlü, sağlam ve suya dayanıklı laminat parkedir. Laminat parkenin suya dayanıklı olması kullanıldığı ortamda suyun parke ile temasında parkenin işlevsiz hale gelmemesi için son derece önemlidir.

Öte yandan laminat parkeler derzli ve derzsiz olarak iki kısımda incelenmektedir. Derzli laminat parkeler birbirine geçmeli olduğundan dolayı kolaylıkla kurulumu yapılmaktadır.

Derzli parkelerin kullanım ömrü derzsiz olanlara göre daha uzun olmaktadır. Ayrıca derzli parkeler aşınma, çökme, yıpranma ve kırılmalara karşı da daha fazla dayanıklıdır.

Ancak derzsiz laminat parkelerin de avantajları bulunmaktadır. Dolap, masa, raf, koltuk ya da eşyaları kaydırırken zemin tek parça olduğundan dolayı bir takılma söz konusu olmayacaktır. Zeminin tek parça olması temizleme açısından da kolaylıklar sağlar.

LAMİNAT PARKE FİYATLARI

Laminat parke fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Laminat parkenin kalınlığı, kalitesi, markası, cinsi, modeli, kullanım amacı, derzli ya da derzsiz oluşu fiyatı doğrudan doğruya etkilemektedir.

Diğer yandan laminat parkelerin satışında metrekare hesabı uygulanmaktadır. Laminat parke metrekare fiyatı da özellikle markadan markaya değişkenlik göstermektedir.

LAMİNAT PARKE RENKLERİ

Bugünün insanlarının arzu, istek, estetik ve tercih kaygıları birbirinden farklı olmaktadır. Özellikle de söz konusu laminat parke olunca her şey gözler önüne seriliyor. Mobilyalarla uyumlu mu olacak? Perdeler ve dolaplar parkeden ayrı mı görünmeli? Odanın daha ferah görünmesi için hangi renk parke seçmeliyim gibi sorulara karşılık olarak verilebilecek yanıtlar çok sayıda olmaktadır.

Dolayısıyla renk tercihleri konusundaki kararsızlık oldukça yaygındır. En çok tercih edilen laminat parke renkleri daha çok krem, bej, açık kahve, koyu kahve, beyaz, siyah ve diğer krem rengi tonları öne çıkmaktadır.

Renkler daha çok dekorasyon noktasında kişilerin tercihlerine yakınlaşmaktadır. Öte yandan en iyi laminat parke rengi olarak krem, kahverengi ve tonları herkes tarafından hem ofis hem de ev için seçilebilmektedir. Parke renginin seçimi noktasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Özellikle de mobilya, kullanılan eşyalar ve duvar boyası laminat parke rengini de belirlemektedir.    

LAMİNAT PARKE ÇEŞİTLERİ

Laminat parke çeşitleri ve modelleri kendi içerisinde kullanım amacı ve ortamına göre farklılık göstermektedir. Parke Pazarı’nda bulunduğunuz göre kullanım amacı geniş birçok parke çeşiti bulunmaktadır. Genel hatlarıyla toplamda yedi başlıkta laminat parke çeşitlerini inceleyeceğiz. 

EV TİPİ EKONOMİK PARKELER

Ev tipi parke, laminat parkelerin kullanım ortamında daha az sayıda kişi tarafından kullanılmasıdır. Ekonomik oluşu hemen hemen her bütçeye uygun seçenekler sunmaktadır.

Öte yandan ev tipi ekonomik parkelerin çekirdek aileler için en iyi seçenek olduğu da bilinmektedir. Farklı renk skalalarına sahip laminat parke modelleriyle ev tipi ekonomik parkeler tam da sizin için tasarlanmış olmalı. 

EV TİPİ LÜKS PARKELER

Ev tipi lüks parkeler ise hem daha çok geniş aileler tarafından tercih edilen hem de kullanım ömrünün daha uzun olmasını isteyenler için kaçınılmaz fırsatlar yaratmaktadır. Ayrıca ev tipi lüks parkelerin renk çeşitliliği daha yüksek olmaktadır.

ORTA YOĞUN İŞ YERİ VE TİCARİ ALANLAR İÇİN PARKELER

Laminat parkelerin sıklıkla kullanıldığı alanlardan birisi de ofis, büro ve iş yerleridir. Çalışan sayısına bağlı olarak değişen parke kullanım modelleri özellikle de orta yoğun iş yeri ve ticari alanlar için önemli yer tutmaktadır.

Ortamdaki kişi sayısında yaşanan herhangi bir artış söz konusu olduğunda parkelerin yıpranma daha da artacaktır. Bu nedenle de iş yerine uygun kaliteli ve uzun ömürlü laminat parkeler tercih edilmelidir.       

AŞIRI YOĞUN İŞ YERİ VE TİCARİ ALANLAR İÇİN PARKELER

Çalışan sayısının çok daha fazla sayıya ulaştığı iş yerleri için daha farklı niteliklere sahip laminat parkeler tercih edilmelidir. Özellikle de yıpranma, aşınma ve kırılma olasılığının arttığı durumlarda kalite açısından daha iyi olan parkeler kullanılmalıdır.     

SPOR SALONLARI İÇİN ÖZEL PARKELER

Spor salonlarına özel olarak tasarlanan laminat parkeler hem spor aletleri için hem de spor yapanlar için olası risklerin en aza indirilmesinin yolunu açmaktadır.

Çok ağır olan spor aletlerinin taşınması, kaydırılması ve yerinin değiştirilmesi işlemlerinde  özellikle de derzli laminat parkeler sorun çıkarabilmektedir.

Bu sebeple de spor salonlarının zeminlerine farklı özelliklere sahip parkeler üretilmektedir.      

SESSİZ PARKELER

Parkelerin tercih etmeyenlerin en fazla muzdarip olduğu konu parkelerin çok fazla ses çıkıyor olmasıdır. Oysaki geliştirilen yeni tip laminat parkeler sesin azaltılmasını sağlamaktadır. Böylelikle daha fazla kişi tarafından tercih sebebi haline gelmektedir. 

ÖZEL LAMİNAT PARKELER

Kategorize edilen laminat parkelerin dışında, sizler de kendi fikirlerinizi ve düşüncelerini sıralayarak özel tipte laminat parkeler tasarlanabilmektedir. Özel laminat parkelerin birçok avantajı bulunmakla birlikte bazı dezavantajları da söz konusudur. 

Diğer kategorize edilen laminat parke fiyatlarına göre özel olarak tasarlanan laminat parke fiyatları daha pahalıdır.   

LAMİNAT PARKENİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Sağlam Bir Yapıya Sahiptir: Darbe, ağırlık, basınç ve baskıya karşı sağlam bir yapısı vardır. Yüzey yapısındaki sert kaplama sayesinde aşınma, kırılma, çizilme ve deforme olmaya karşı dayanıklıdır.
 
Kurulumu Kolaydır: Hızlı, pratik ve kolay kurulumu sayesinde hemen hemen her yerde kullanılmaktadır. Kurulumunun kolay olması en önemli tercih sebebidir. Evin bütün odalarının laminat parke ile kaplanması evin büyüklüğüne göre 1-3 işgünü içerisinde tamamlanmaktadır. 
 
Görünümü Doğaldır: Laminat parke, doğal görünüme sahip olmakla birlikte çoğunlukla ahşaptan üretilmektedir. Ahşap malzemeye sahip olması ortamdaki mobilyalarla uyumlu hale gelmesini de sağlamaktadır. 
 
Dayanıklıdır: Ortamdaki mobilyaların ağırlıkları laminat parkeyi etkilememektedir. Laminat parke ezilmelere, kırılmalara ve baskılara karşı son derece dayanıklıdır.
 
Solmaz: Laminat parkelerin renginde bir değişim olmaz. Doğrudan doğruya güneş ışığına maruz kalsalar dahi rengi solmaz. Laminat parkeler ultraviyole ışınlarına karşın dayanıklıdır. 
 
Su Geçirmez: Laminat parkelerin döşeme esnasında bir sorun oluşmadıysa eğer su geçirmesi mümkün değildir. Önemli olan doğru bir şekilde kurulumunu sağlamaktadır. 
 
Uzun Ömürlüdür: Laminat parkenin kullanım süresi oldukça uzundur. Dokusu, yapısı ve kullanım yönü ele alındığında ortalama ömrü 20-25 yıl olmaktadır.
 
Isı İletkenliğine Sahiptir: Özellikle yerden ısıtmalı ortamlarda parkenin ısı iletkenliğine sahip olması önemli olmaktadır. Laminat parke ısı iletkenliğini maksimum seviyelere taşımaktadır. 

Sağlıklıdır: Laminat parke, alerjilere karşı yüksek bir koruma sağlamaktadır. Toz, kırıntı, saç ve kıl taneleri parkeler üzerinde saklanamazlar. Böylelikle kolayca temizlenebilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR (S.S.S)

Laminat parke zemine nasıl döşenir?

En iyi laminat parke döşemesi için zeminin mutlaka düz ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Öte yandan zeminin sadece düz ve pürüzsüz olması yeterli değildir.

Nemli ve ıslak olan zeminlerde laminat parke döşemesi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Laminat parke döşemesi yapılacak olan ortamın oda sıcaklığı da 25 derecenin altında tutulmalıdır.

Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak olan ortamlarda uygulanan laminat parkeler de pek sağlıklı olmamaktadır.

Laminat Parke Nasıl Temizlenir? 

Sahip olduğunuz parkelerin kullanım ömrünü uzatmak mı istiyorsunuz? O halde mutlaka periyodik olarak temizleme işlemini uygulamalısınız. Laminat parke temizliğinde zemin temizleyici deterjanları kullanabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta söz konusudur.

Temizleme işlemi sonrasında parkenizin kuru kalmasına özen göstermelisiniz. Nemli ya da ıslak kalan parkelerin zaman içerisinde kabarma ihtimalini arttırabilirsiniz.

Laminat parkeleri temizlerken işlem esnasında ve sonrasında temiz su ile durulamakta fayda vardır. Temiz su ile temizleme işlemi leke oluşumunun önüne geçecektir.    
 
Laminat Parke Nasıl Parlak Görünüme Sahip Olabilir?
 
Parkeler için özel olarak tasarlanmış temizleyicileri tercih etmelisiniz. Zemin parlatıcı sert malzemeleri kullandığınızda laminat parkeler zamanla aşınabilir veya iz kalabilir.

Bunun esas sebebi ise o parlatıcıların farklı kimyasal bileşenlere sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Parke parlatma işlemini kendine meslek edinenlerin ise daha profesyonel bir yaklaşım sergilemesi gerekmektedir.

Özellikle de cila makinası kullanılması laminat parke zeminini daha da parlak görünüme kavuşturacaktır.      
 
Laminat Parke Nasıl Sökülür?

Laminat parke sökümü daima duvar diplerindeki süpürgeliklerden itibaren başlanır. Ortamda bulunan bütün süpürgelikler söküldükten sonra ince bir spatula yardımıyla laminat parkeler yapboz gibi tek tek sökülebilir. 

O zaman TATLI MOBİLYA DEKORASYONLA TANIŞMA ZAMANINIZ GELMİŞ DEMEKTİR….